Als religie een last wordt

 

“Welke gevolgen heeft een zwaar religieuze opvoeding op een kind en later……?” Herken je dit thema? Ben je er mee groot gebracht? Worstel je er nog mee? In 2016 /2017 heb ik een autobiografisch boek geschreven over mijn religieuze opvoeding.

 

Door het schrijven van mijn boek: ‘Geloof, hoop en angst…………’, ben ik weer eens dieper gaan nadenken over mijn missie in relatie tot werken. Tijdens mijn loopbaan coach ik cliënten, die vanuit verschillende invalshoeken geïndoctrineerd zijn in hun jeugd. Mensen die hiermee te maken krijgen, blijven maar worstelen, hun hele leven lang soms!

 

In meer of mindere mate kunnen er onderstaande symptomen ontstaan:

–  minderwaardigheidsgevoelens en weinig ’ik-besef’
–  angst om zich kenbaar te maken en weinig eigen expressie
–  ernstige gevoelens van schaamte en schuld,
–  slachtofferschap en weinig besef van het recht op zelfbeschikking,
–  moedeloosheid, hulpeloosheid, depressiviteit,
–  stressverschijnselen die zich zowel geestelijk als lichamelijk uiten,
–  overgevoeligheid of juist verhard en afgesloten.

In zijn algemeenheid voelen mensen met zo’n heftige jeugd, zich niet of nauwelijks opgewassen om dit leven in vrijheid te leven. Ik gun hen dat ze uit ‘de kreukels’ komen, zichzelf de moeite waard gaan vinden en het leven opnieuw toelachen. Een gezond besef van eigenwaarde ontwikkelen en kracht van binnenuit leren opbouwen. Daartoe heb ik, als ervaringsdeskundige én vanuit mijn vakgebied, specifieke methoden ontwikkelt en bied ik een individueel traject op maat aan. Vraag gerust een intake gesprek aan, of bel me.

                     

                        ‘Wie als kind gekreukeld is… …moet als volwassene leren strijken’

 

Wil je mijn boek reserveren en/of op de hoogte gehouden worden waar en wanneer de lezingen starten, klik hier en geef je naam en adres door. Voor € 19,00 ontvang je het boek per post thuis.