Opvoeden……….een vak apart!

 

In de huidige, complexe samenleving  moet je heel wat in huis hebben als ouders op het gebied van opvoeden en verzorgen van de kinderen.  Met veel opvoedvragen kun je bij mij terecht;  grenzen stellen, kinderangsten, gebrek aan zelfvertrouwen, buitengesloten voelen, eet- of slaapproblemen. Kinderen met H.S.P., hooggevoeligheid zijn zeer welkom, ik ben daarin ook ervaringsdeskundige.  Samen kijken we wat bij jullie situatie passend en helpend is. Veel ouders, hebben vaak zelf de sleutel in handen, maar zien even door de bomen het bos niet meer. Schroom niet maar trek op tijd aan de bel!

Mijn methoden en technieken zijn gevarieerd, ik werk intuïtief, nauw afgestemd op hetgeen wat passend is en een liefdevolle afstemming met ouders en kinderen. Ik ben opgeleid tot gezins-counselor en systemisch werker. Een familieopstelling geeft inzicht en informatie op diepere lagen, dit gaat voorbij het praten.

 

Een nieuw gezin vormen

“Vanuit eigen kracht bouwen aan een gezond,nieuw gezinssysteem.”

 

Inleiding: Veel samengestelde gezinnen beleven de eerste jaren als zeer moeizaam en zwaar. In mijn werk zien we (stief)ouders worstelen en vanuit taboe, schuld- of schaamtebeleving, zoeken ze geen hulp. Het is ook een hele zoektocht; twee gezinnen samenvoegen tot een nieuw gezin. Het blijkt ook dat 60 % van de ‘nieuwe’ gezinnen uiteindelijk besluiten weer uit elkaar te gaan. Jammer en pijnlijk, want elk nieuw te vormen gezin heeft kansen en kwaliteiten.

In het werken met samengestelde gezinnen  zijn de drie systemische wetmatigheden die voor ieder gezinssysteem werken vaak verstoord en ontwricht namelijk:

– 1. Binding; alles en iedereen heeft evenveel recht op een plek.

– 2. Ordening; iedereen heeft een specifieke plek in het gezin.

– 3. Systemen en relaties gedijen op haar best als er evenwicht bestaat tussen geven en nemen.

Aan deze drie wetmatigheden wordt aandacht besteedt in mijn sessies middels opstellingen, dit geeft een heldere kijk en veel rust in het gezinssysteem.

 

Onderstaande thema’s  spelen een actuele rol en vragen de nodige aandacht een samengesteld gezin op de rit te krijgen.

Het opbouwen van nieuwe gezinssamenstelling, bewustwording van verandering van rol en posities, specifieke opvoedvraagstukken en -opvoedstijlen, herschikking van posities,gezagskwesties, loyaliteitsconflicten, samenstellen van een gezinsplan, regels, normen en waarden.  

Coaching en counseling aan pubers en jong volwassenen

In mijn werk ontmoet ik veel pubers en jonge mensen die vastlopen in hun persoonlijk leven. Pubers worstelen vaak met hun zelfbeeld, identiteitsvraagstukken, ze worden gepest of geïntimideerd. Hormonen brengen hun systeem behoorlijk in de war en ouders weten vaak niet meer wat ze moeten doen met de opeenstapeling van negatieve gedragsveranderingen. Ouders verliezen het contact met hun kind. De puber is op zoek naar ruimte en vrijheid, maar kan dit onvoldoende managen.

Bij pubervragen worden ouders deels betrokken bij het traject. Een traject bestaat uit een aantal sessies, afgestemd op de hulpvraag en de doelen, ik werk op maat, vaak is een kortdurend traject van maximaal vijf sessies voldoende.

Hulpvragen bij Jong volwassenen richten zich vaak op: versterken van zelfbeeld, relatie met ouders verbeteren, studie- of werkperspectief ontwikkelen, keuzes leren maken, doorbreken van hardnekkige patronen, intimiteit en seksualiteit, slaapproblemen, vergroten persoonlijke weerbaarheid, sociale omgang en contact maken. In overleg betrekken we ouders wel of niet bij dit traject.

Bel gerust om samen te kijken of ik iets voor uw gezin, kinderen,opgroeiende zoon of dochter kan betekenen!

   

                               

 Relaties:

Het onderhouden van een liefdesrelatie kan een hele klus zijn. Soms verloopt het moeiteloos, de zon schijnt er is liefde aandacht en begrip voor elkaar. Er zijn ook periodes waarin er “oud zeer” speelt en je samen te veel strijd ervaart, er niet meer uitkomt. Ik nodig je dan uit om samen, maar ook afzonderlijk te kijken naar wat er met jou van binnen gebeurt, waarin jij vastloopt. Met deze inzichten kun  je dan samen weer verder in het grotere veld van liefde. In samenwerking met mijn partner Gerrit Nellissen begeleid ik ook echtparen, kijk op: www.relatietherapieapeldoorn.nl

Het nest waar ik vandaan kom

Veel mensen gaan op latere leeftijd de waarde van hun familie erkennen.

Soms staat er teveel in de weg; pijnlijke herinneringen, je rol als kind in dit gezin, het contact met je ouders en broers en zusters. Dit kan een diepere band of een hereniging in de weg staan en naarmate je ouder wordt, groei je verder uit elkaar. Zelfs zover dat het contact stopt en aan mensen vertelt dat je ‘gebroken’ hebt met je familie. Onbewust komen veel spanningen, verdriet en onverklaarbare pijnen voort uit een diep gemis van dit wezenlijke contact; het nest waar jij uitvoortkwam!
Ik ben er van overtuigd dat in ieder mens het verlangen leeft, een gezonde relatie te beleven met zijn familie van herkomst. Dat er in ieder mens een wens leeft, een liefdevol contact te hebben met broers, zussen, vader en moeder,  zeker naarmate je ouder wordt.

Wil je dit thema nader onderzoeken, verbroken gezinsbanden herstellen, maar je durft de stap niet te wagen, waag er dan eerst een gesprek aan met een onafhankelijk iemand, je bent bij mij van harte welkom. Óf wil je onder begeleiding een samenkomst organiseren met jouw broers en zussen? Neem dan contact op met mij, met elkaar kijken we wat de bedoeling van deze dag gaat worden.

Van je familie moet je het hebben………………..toch?

 

Reactie van een ouder:

“In de huidige zee van evidence-based jeugdzorg en verzakelijking van de ‘behandeling’ van kinderen en jongeren is de aanpak van Anne een eiland van warmte en passie. Anne verstaat de kunst om werkelijk verbinding te maken met een puber, de ouder. Met het kind in de ouder. Haar liefde voor (oudere) kinderen gaat zo diep en is zo oprecht dat die zich moeiteloos voor haar open stellen. De unieke combinatie met haar schat aan ervaring, deskundigheid en sensitiviteit levert ongelooflijke resultaten op. Er zijn veel mensen die een steen verleggen in een rivier op aarde. Anne Nowee verlegt de stroom. Voor ons gezin heeft ze het verschil gemaakt.”