Van stress- naar energiemanagement!

In deze fase is de stressimpuls bijna positief noodzakelijk en nuttig te noemen. Je wordt namelijk uitgenodigd optimaal te presteren, te functioneren om tot actie over te gaan. Is deze actie geslaagd dan wordt automatisch de stress teruggedrongen! In deze fase kun je nog spreken van ”gezonde stress” die aanzet tot actie, creativiteit en inspiratie. Na een inspannende fase ontstaat er dan een herstelfase. Je neemt de tijd om uit te rusten, te relativeren en ruimte om nieuwe energie op te doen. Een nieuw succes kan men weer moeiteloos aan.

Wanneer een stressfase voort duurt en er is er geen ruimte voor herstel, dan kun “aangebrand” raken. Herhaalt dit zich telkens weer dan blijft er toevoer van “ongezonde stress” die blokkerend werkt en tenslotte leidt tot uitputting. Dit noemen we de uitputtingsfase. Uitputtingsverschijnselen zijn een kernmerk van burnout. Het betekent letterlijk “opgebrand” en kenmerkt zich door emotionele uitputting.

 

Te hard gewerkt en bijna of helemaal uit de bocht gevlogen?

Een individueel traject “stressmanagement”is dan bijna noodzaak! Ik begeleid al twintig jaar mensen met stressklachten. Het vergroten van bewustzijn en inzicht staat voorop. Hoe ga jijzelf om met werkdruk in een veeleisende werkomgeving? Wat maakt dat je gevoelig bent voor stress, voor wie of wat ben jij zo je best aan het doen, welke hardnekkige patronen kom je tegen en hoe ga je deze doorbreken? Welke privéfactoren spelen mee?

Afhankelijk van de ernst van de klachten is een kort- of langduriger traject passend.

De volgende doelen staan centraal:

  • Herkennen van eigen stresssignalen, van zowel de gezonde als de ongezonde stress.
  • Leren ongezonde stressvolle situaties te doorbreken; stresshantering.
  • Handhaven van een uitgebalanceerd leef- en werkpatroon en herstel van je energiebalans.
  • Stellen van grenzen en invloed uitoefenen.

Na een aantal gesprekken ben je in staat de stresssignalen vroegtijdig op te pikken en beter te zorgen voor de BV ‘ik’. Inspiratie, vitaliteit en stressbestendigheid komen weer terug. Samen maken we een stresspreventieplan en creëren we orde in de chaos.

Terug naar Individu en Organisatie.